Oštećenja parketa vodom – zamijeniti ili popraviti?

Nedavne poplave širom Europe pokazale su kava oštećenja poda može uzrokovati voda. U slučaju oštećenja vodom u mirovanju ili vodom pod pritiskom (kao npr. u slučaju puknuća cijevi), glavno je pitanje koje korake poduzeti kako bi se uklonila šteta nastala na parketu.

U prvom koraku potrebno je utvrditi razmjere štete koju je uzrokovala vlaga na punoplošno zalijepljenom parketu. Ukoliko je parket malo nabubrio ili je neznatno oštećen uslijed utjecaja vlage, moguće ga je zadržati i sanirati. Nakon mjerenja zračne vlage i temperature na području sanacije, potrebno je instalirati opremu za prozračivanje (npr. dehidracijsku napravu njemačkog proizvođača Wolff iz Vaihingena). Na taj način najbrže ćete isušiti vlagu iz drvenog poda. Nakon toga, u svrhu kontrole, vlagu u drvetu potrebno je izmjeriti npr. Gann vlagomjerom. Kada udio vlage dosegne maksimalno 9%, moguće je započeti s brušenjem parketa. Pri tome je važno voditi računa o debljini materijala koji planirate odstraniti brušenjem, jer ista ovisi o debljini parketa. Na 22 milimetarskom masivnom parketu moguće je ukloniti najviše 11 milimetara, dok je na gotovom parketu moguće brusiti samo habajući površinski sloj. Nakon brušenja, spojeve zapunite kitom (npr. Pall-X Kitt od Pallmanna) te nanesite dva sloja završnog laka (npr. Pall-X 96 također od Pallmanna).

U slučaju znatnijeg oštećenja parketa vodom, parket je u pravilu nabrekao, djelomično je izvitoperen ili je u cijelosti odvojen od podloge. U trakvim slučajevima parket je potrebno ukloniti odgovarajućom opremom, a nakon uklanjanja istog, potrebno je provjeriti stanje podloge. Ukoliko u podlozi postoje pukotine i/ili test tvrdoće podloge (Ri-Ri) otkrije mehanička oštećenja, podlogu je potrebno u cijelosti odstraniti.

Oštećenja vodom često su povezana s hidroizolacijom ispod estriha koja može biti zasićena vlagom. Voda, koja se nakon poplave nakuplja na sloju hidroizolacije, teško se samostalno suši ili se uopće ne može isušiti. Pod utjecajem vlage izolacijski materijal gubi termo- i zvučno-izolacijska svojstva. Prirodno sušenje hidroizolacije nije moguće zbog fizikalnih uvjeta. U takvim slučajevima potrebno je upotrijebiti specijalnu opremu za sušenje hidroizolacijske membrane.

U slučaju da podloga nije znatnije oštećena, vlagu možete izmjeriti pomoću CM vlagomjera (kalcij-karbidna metoda). Ukoliko izmjerena vrijednost na cementnom estrihu prelazi 2 CM%, na anhidritnom estrihu 0,5% CM, estrih je potrebno osušiti na odgovarajući način. Za svaki slučaj, na cementnom estrihu bilo bi dobro nanijeti brtveni sloj premaza na bazi epoksidne ili poliuretanske smole (npr. UZIN PE 460). Takva vrsta zaštite nije moguća na estrisima koji sadrže gips. U takvim slučajevima preporučuje se odstraniti i zamijeniti podnu konstrukciju, jer estrih koji sadrži visoki udio gipsa dugo zadržava vlagu.

Nakon ugradnje brtvenog sloja ili uklanjanja estriha, moguće je položiti novi parket. U tu svrhu preporučujemo masu za izravnavanje UZIN NC 174, te ljepilo UZIN MK 92 Si. Nakon lijepljenja i brušenja, masivni parket moguće je površinski obrađivati lakom, uljem ili voskom.

Ukoliko voda ošteti plivajuću podnu konstrukciju, najbrži i najsigurniji način je zamjena parketa u cijelosti. Ako se odlučite za brušenje plivajućih podova, sve rubove potrebno je prethodno učvrstiti klinovima, kako se površina prilikom brušenja ne bi micala. Brušenje plivajućih podnih sistema je skupo, a rezultat često nezadovoljavajući jer je parket oslabljen, a spojevi nisu trajno zatvoreni.

Autor:

Ulrich Weng, majstor parketar, Uzin tehnička služba

Studeni 2002